Moldavie - de geur van mijn herinnering

Moldavie – de geur van mijn herinnering

Voor een project over Moldavie heb ik als uitgangspunt de vele Moldaafse emigranten genomen, die vanwege economische redenen in het buitenland werken, maar sterk verlangen naar hun vaderland, met alle herinneringen die ze daar aan hebben.

Herrinneringen en geur blijken sterk samen te gaan, omdat ze in hetzelfde gebied in de hersenen worden opgeslagen.┬áIk heb daarom Moldaafse emigranten gevraagd: “als je aan je vaderland denkt, wat is dan de geur die als eerste bij je op komt?”

De resultaten heb ik gebundeld in een foto-album zonder beeld, maar met de geur die de personen beschrijven. Ik ben daarvoor langs veel geur-leveranciers geweest om de juiste geuren te verkrijgen. Daarnaast heb ik parfumflesjes gevuld met de beelden die bij de geuren horen. Het boek en de parfumflesjes vertellen samen het verhaal.