Vrijmetselarij Museum

Vrijmetselarij Museum

Het Vrijmetselarij Museum wilde een bestaande ruimte omvormen tot een tentoonstellingsruimte waar tijdelijke thema tentoonstellingen getoond kunnen worden. De ruimte was een donkere zaal en de expositieruimte was beperkt.

Om een oplossing te vinden voor de beperkte en donkere ruimte bedachten we een digitaal interactief boek. Het interactieve boek werkt met een beamerprojectie en licht op in de donkere ruimte. In het boek kan gebladerd worden, zoals een gewoon boek, maar het reageert ook op aanraking. Door het aantikken van afbeeldingen kan op die afbeeldingen bv. in- en uitgezoomd worden, of door een beeldgalerij gebladerd worden. Sommige spreads zijn helemaal geanimeerd en vertellen een visueel verhaal. Het boek vertelt een verhaal dat op meerdere lagen gelezen kan worden. In 14 spreads kan het verhaal op hoofdlijnen doorlopen worden, maar mensen kunnen ook de verdieping induiken en in onderliggende pagina’s meer context te krijgen, of bijvoorbeeld de toelichting op bepaalde begrippen.

Daarnaast maakten we in bestaande vitrinekasten een aantal expositiebakken. Door deze een lichte kleur te geven lichtten ze op in de ruimte, en ontstond er een duidelijk onderscheid tussen de tentoonstellingsobjecten en de rest van de boekenkast.

Voor zowel het interactieve boek als de vitrines bedachten we een systeem, zodat het museum dit ontwerp op een makkelijke manier ook voor haar volgende tentoonstellingen kon inzetten. Voor het interactieve boek maakten we een CMS, zodat het museum zelf straks weer de content kan vervangen voor andere content. Voor de vitrines bedachten we een grid gebaseerd op de gulden snede, zodat bij wisselende tekstgrootte en objectkeuze er steeds toch een evenwichtig ontwerp staat.