Zegels & Pegels - 200 jaar Nutsspaarbank en Fonds 1818

Zegels & Pegels – 200 jaar Nutsspaarbank en Fonds 1818

Fonds 1818 viert haar 200 jarig bestaan. In 1818 werd de eerst Nutsspaarbank opgericht, Fonds 1818 is hieruit voortgekomen. Om dit jubileumjaar te vieren pakte Fonds 1818 groots uit. Door Wim Willems en Henk Looijesteijn werd het boek ‘Goed Geld’ geschreven over de geschiedenis van deze bijzondere spaarbank. Daarnaast maakte TV West een serie over de geschiedenis van de bank en de projecten die het Fonds nu nog doet. En tot slot wilden ze ook graag een tentoonstelling laten maken.

Wij verzorgden de gehele tentoonstelling. De tentoonstelling had als doel om alle generaties een bijzonder verhaal over deze bank te vertellen. We baseerden ons op het boek Goed Geld en een aantal dozen met verzameld materiaal. Op basis daarvan zijn we research gaan doen om tot een mooi tentoonstellingsverhaal te komen, passend bij alle doelgroepen.

Voor de kinderen bedachten we een eigen route in de tentoonstelling. De oude kindermascotte van de bank, Spekkie Spaarduit, werd nieuw leven ingeblazen en fungeerde als verteller in het kinderverhaal. Kinderen kregen bij aanvang een eigen spaarbankboekje van Spekkie Spaarduit met een startbedrag van 10,- euro. Door opdrachten te doen (zoals buizenpost of een laserspel) konden de kinderen spaarzegels sparen. Als ze alle zegels hadden gespaard kregen ze als beloning een spaarvarkentje.

Voor volwassenen was het vooral een feest der herkenning. Mensen haalden herinneringen op bij spaarpotjes die ze zelf ook hadden gehad. Maar ook de gadgets die je op wereldspaardag bij de bank kreeg of de reclame commercials uit de jaren ’80 waren voor de bezoekers leuk om terug te zien.