Bezoekerscentrum Zuid-Hollands Landschap

Bezoekerscentrum Zuid-Hollands Landschap

Het Zuid-Hollands Landschap heeft ons gevraagd om hun bezoekerscentrum opnieuw in te richten. Uitgangspunt was om het de ontvangstplek te maken voor bezoekers van de Duinen van Oostvoorne.

Centraal in het interieur staat de tentoonstelling, die het bijzondere verhaal vertelt van de Duinen van Oostvoorne. Hoewel het in een van de meest dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebieden van de Noordwest-Europese kust ligt, heeft het een ongekend hoge plantenrijkdom. Hoe dit komt wordt in de tentoonstelling toegelicht.

Vanuit de entree nemen we de bezoeker mee in de rijkdom aan planten. Voor de wanden van de ruimte hebben we een behang ontworpen met meer dan 200 verschillende plantenillustraties van unieke soorten uit het gebied.

In het centrum van de ruimte staat de kaart van het gebied. Vanuit hier heeft de bezoeker overzicht over de gehele expositie en krijgt hij de voornaamste verklaring voor de hoge biodiversiteit, namelijk de grote variatie aan verschillende gebiedssoorten, mede ontstaan onder invloed van de mens. In het kaartmeubel worden de zes belangrijkste landschapssoorten getoond.

Per gebiedssoort lichten we een specifiek voorbeeld toe in een eigen meubel. Elk meubel laat de uiterlijke kenmerken van dat landschap zien, met de dieren en planten die zich daar thuis voelen. Eén kenmerkend aspect is steeds in spelvorm uitgewerkt. Zo kun je bij de Vliegveldvallei het insect bij de juiste plant zoeken en ruiken waar het insect zich zo toe aangetrokken voelt. Door in de parfumverstuiver te knijpen, ruik je de geur van de bloem.

Om de onderlinge samenhang van de gebieden te benadrukken zijn de units in een cirkelvormige opstelling gezet.

De dynamiek in het gebied, zoals wisselende grondwaterstanden, zon en wind, voegt nog meer variatie toe aan het landschap. Elke unit heeft daarom translucente schuifpanelen, die voor een steeds wisselend tentoonstellingslandschap zorgen. Door te schuiven met de panelen heeft de bezoeker een bepalende rol in hoe het landschap er uit ziet.

In samenwerking met Jongma Ontwerpers